Chytré hodinky: Velký průvodce výběrem

Na co se zaměřit při výběru chytrých hodinek? Jaké typy chytrých hodinek můžete mít? To vše, a ještě více najdete v tomto exkluzivním průvodci.

panske-hodinky

Co jsou chytré hodinky?

Klasické digitální či analogové hodinky si dokáže představit zřejmě každý. Chytré hodinky jsou jejich vylepšenou podobou a obdobou takového „smartphonu“ na zápěstí. Jsou moderním designovým počinem s dotykovým displejem. Dalším jejich podstatným aspektem je pestrá nabídka praktických vestavěných aplikací pro životní styl jako je např. focení, telefonování nebo monitorování zdravotních funkcí.

damske-hodinky

První chytré hodinky sahají historicky do roku 2013. Tudíž jde o relativně mladý produkt. Ale i za tak krátkou dobu se z něho stala velmi populární záležitost, oblíbená napříč všemi věkovými generacemi.

Obecné tipy – jak vybrat chytré hodinky

Jak poznat, že chytré hodinky potřebujete?

Obecně se dá říci, že každý člověk si může najít na chytrých hodinkách nějaký aspekt či funkci, která mu bude sympatická a najde tak snadno její smysluplné využití. Chytré hodinky jsou proto ten typ produktu, který si může oblíbit skutečně každý. Navíc pro jejich oblíbenost hraje prim i jednoduchost provázání se všemi telefony na trhu – fungují spolehlivě jak s operačními systémy Android, tak s iOS.

 

crystal-2_02-animace

Před samotným výběrem konkrétního modelu je důležité si položit řadu otázek ve smyslu, co přesně od chytrých hodinek očekáváte vy sami. Otázky se mohou odvíjet např. v tomto sledu:

  • Potřebujete pečlivě sbírat data o sportovních aktivitách?
  • Potřebujete pokročilé nebo základní funkce?
  • Vyžadujete, aby hodinky měly i osobitou estetickou složku?
  • Mají mít GPS lokalizaci, nebo nemusí?
  • Mají obsahovat možnost volby mateřského jazyka?
  • Měl by displej být z kvalitního a vysoce odolného materiálu?
  • Měla by být cena za kvalita/výkon hodinek nastavená v poměrně rozumné výše?

Např. naše značka ARMODD dokáže uspokojit různé vaše požadavky na chytré hodinky. Od roku 2016 máme plno pozitivních recenzí. Podívejte se na náš aktuální výběr specifických modelů.

silentwatch-4-pro_03

Jsou chytré hodinky ideální dárek?

Jsou dokonce naprosto perfektním dárkem. Díky jejich luxusnímu vzhledu a nepřebernému množství funkcí a využití v životě jsou ideálním doplňkem pro každého člověka. Chytré hodinky si snadno zamilují jak děti, tak dospělí. A dokonce i senioři. Radost z používání hodinek není tak odepřena skutečně nikomu. 

DSCF7685

Navíc velkým plusem je i to, když chytré hodinky disponují 100% českou lokalizací, což např. naše ARMODD modely výborně splňují. Naše hodinky nabízíme nejen v češtině (k tomu je i komplet přeložená mobilní aplikace do telefonu pro spárování s hodinkami), ale i možnost nastavit je i do slovenštiny a dalších světových jazyků.

Mezi další parádní vychytávky, které stupňují míru oblíbenosti chytrých hodinek patří i např. tyto prvky:

  • Rozsvícení displeje otočením zápěstí
  • Funkce intuitivního otočného kolečka
  • Bezdrátové nabíjení
  • Zobrazení času i po zhasnutí hlavního ciferníku
  • Velký výběr ciferníků (i animovaných) a možnost nahrání vlastní fotografie
  • Bluetooth volání a dálkové ovládání hudby

DSCF7906

Levné chytré hodinky? Co to vlastně znamená?

Někomu se může jevit jako ukazatel kvality chytrých hodinek cena. Ale nemusí tomu vždy tak být. Vyšší cena nemusí nutně souviset s kvalitou. Mohou nastat situace a případy, kdy dává dost dobrý smysl koupit si levné chytré hodinky, které zároveň nerezignují na kvalitativní aspekt. A jaké mohou být rozumné důvody pro takovou koupi?

Ukážeme vám 13 nejzajímavějších aspektů, které i hodinky s nižší cenou mohou hravě splňovat.

13 rozumných důvodů pro koupi levných chytrých hodinek

  • Ušetříte – např. nejlépe tento aspekt ocení lidé, kteří zatím nemají zkušenost s technologií chytrých hodinek a potřebují si je tzv. osahat, což mohou být např. senioři, děti, ale i dospělí muži a ženy, kteří to prostě ještě nevyzkoušeli.
  • Přívětivý design a pestrost ciferníků – atraktivní vzhled se dá najít i u levnějších modelů hodinek. Některé modely nabízejí i přes 500 základních ciferníků. A to je teda vážně dost.
  • Etiketa – nemusíte se stále dívat na telefon a kontrolovat aktuální notifikace, letmý pohled na zápěstí si ani nemusí leckdo všimnout.
  • Najdi telefon – stane se, že prostě nevíte, kde telefon vězí. Funkce „najdi telefon“ je potom k nezaplacení.
  • Máte komplexní přehled o zdraví – chytré hodinky disponují bohatým spektrem funkcí od měření tepu, kalorií, saturace kyslíku v krvi po průběh spánku. Vše samozřejmě orientačním způsobem, to je potřeba mít na vědomí.
  • Pestrost sportovních režimů – pokrývají vše od běhu, cyklistiky, tenisu, fotbalu, badmintonu až po švihadlo, nebo golf. 
  • Pro děti jsou ideální volbou – první hodinky v životě? Pak jste volbou levných chytrých hodinek trefili do černého.
  • Víte, kdo vám volá a píše – notifikace si můžete nastavit podle sebe, cokoliv, jak chcete. Chytré hodinky vám mají být praktické přesně jak potřebujete vy, ne ony.
  • Dálkové ovládání fotoaparátu a hudby – jedním kliknutím spouštíte fotoaparát a ovládáte pohyb ve vašem oblíbeném hudebním playlistu. Vše jen za pomoci chytrých hodinek. 
  • Vzbudí vás – nejenom, že vás vzbudí decentní a jemnou vibrací, ale i monitorují a vyhodnocují kvalitu spánku.
  • Můžete je mít i kompletně v češtině – a to není na trhu v takové cenové relaci tak časté. Ale např. naše modely ARMODD tohle spolehlivě nabízejí.
  • Intuitivnost a pohodlnost ovládání – intuitivní a pohodlné ovládání zajišťuje sférickým sklem chráněný displej s vysokým jasem. Displej chytrých hodinek se navíc rozsvítí pouhým otočením ruky.
  • Šetříte baterku smartphonu – tento aspekt by vás pravděpodobně nenapadl, ale faktem je, že chytré hodinky značně šetří baterii vašeho smartphonu, neboť přebírají funkce, které uživatelé na svých chytrých mobilních telefonech běžně využívají, přičemž není potřeba vždy rozsvěcovat velký displej.

DSCF8357

Za co si často u chytrých hodinek připlácíte?

Za značku, funkce a odolnost materiálu těla hodinek pro profesionální sportovní aktivity jako je např. potápění apod. Pokud jste profesionální sportovec, co potřebuje maximální data o svém výkonu a potřebujete to měřit skutečně na lékařské bázi, tak to dává i dobrý smysl si o něco víc připlatit.

Ale pro většinu lidí jinak stačí funkce chytrých hodinek v základním modelovém nastavení typu orientačního jako je měření tepu, kalorie, krokoměr, běh…apod. Tyto funkce jsou dnes standardem na trhu s chytrými hodinkami.

  • Např. naše značka ARMODD se snaží o „zlatou střední cestu“ neboli najít materiálovou kvalitu, estetiku a pestrost funkcí za rozumně nastavenou cenu. Přesvědčte se o tom sami.

Chytré hodinky vs. fitness náramek

O chytrých hodinkách obecně platí, že jsou ideálním životním doplňkem, jak do společnosti, tak pro sportovní aktivity. K tomu je předurčuje jejich bohatost funkcí. Jsou tedy univerzálně použitelné, navíc pokud jsou i esteticky dobře vzhledově vybalancované (luxusní veliký displej s dobrou čitelností na slunci), tak to vylepšuje jejich atraktivitu.

Zato charakteristikou tzv. fitness náramků je to, že jsou více zaměřené svou povahou na sportovní segment, a snaží se veškeré své funkce k tomu nasměrovat. Proto často disponují více prohloubenou možností detailnějšího měření jednotlivých sportovních aktivit. Jsou i hmotností často lehčím produktem a cenově bývají i levnější oproti chytrým hodinkám.

Kritéria výběru chytrých hodinek

Operační systém a kompatibilita

Vaším základním posudkem v této otázce by mělo být, zda jsou vámi preferované chytré hodinky dobře kompatibilní se všemi operačními systémy na trhu – Android a iOS. A stejně tak, jestli i mobilní aplikace příslušející k chytrým hodinkám bude na těchto telefonech spolehlivě fungující.

DSCF7824

Rozměry a design

Designová stránka je pro lidi velmi podstatnou složkou. Přece si nebudete pořizovat něco, co se vám vizuálně nelíbí? My za ARMODD můžeme zodpovědně říct, že otázkou designu se zabýváme v jednom kuse.

sms-silver-metal-5 (1)

Z hlediska tvarového zpracování se můžete setkat na trhu s hodinkami kulatými i hranatými. A co se týče velikosti hodinek, tak nedoporučujeme posuzovat při výběru pouze uhlopříčky displeje, ale zaměřit se na velikost pouzdra (resp. těla hodinek), které bere v potaz velikost displeje i okrajů.

Materiál

Tady budete asi primárně řešit otázky vhodnosti a příjemnosti samostatných vyměnitelných řemínků k hodinkám. Každý výrobce na trhu nabízí odlišné materiálové zpracování. Mezi nejčastější typy řemínků se řadí silikonové, kovové nebo kožené.

Pamatujte na to, že řemínek je také módním doplňkem a ve společné souhře s tělem hodinek může obojí velmi pěkně vyniknout. Např. my za značku ARMODD nabízíme široké spektrum barevných kombinací vyměnitelných silikonových a kovových řemínků. Prostě si vyzkoušejte ten, který vám bude nejlépe sedět a budete se s ním cítit dobře. 

Displej a ovládání

Displej musí být perfektně čitelný na slunci a měl by disponovat dobrou ostrostí. U nové kolekce ARMODD 2022 jsou displeje jednotlivých modelů posunuty zase o velký kus dopředu. Mají mnohem větší rozlišení a displej je po celém obvodu ciferníku, kdy je to dobře vidět např. na modelu Roundz 4 Pro.

ARMODD Squarz 11 Pro chytré hodinky (9) (1)

Pokud chytré hodinky nabízejí i efekt otočného kolečka, tak je to jen ku prospěchu hodnoty intuitivního ovládání s velkým praktickým dopadem. Např. modely Squarz 11 Pro nebo Silentwatch 5 Pro nabízejí i vychytávku typu funkce rozdělení obrazovky.

Funkce

Chytré hodinky pokrývají mnoho funkcí. Nejčastější jde o následující:

  • Notifikační aspekt: příchozí hovor, SMS, e-maily, aplikace (např. Facebook, Messenger…), léky, schůzky apod.
  • Praktický aspekt: Bluetooth volání, GPS lokalizace, časté kontakty, hlasový asistent, dálková spoušť fotoaparátu telefonu a ovládání hudby, funkce najdi telefon, budík (vibrace), počasí, kalkulačka, trénink dýchání, ochrana heslem, svítilna, nastavení jasu displeje, různé styly zobrazení menu

Sportovní funkce

Samotnou množinou funkcí chytrých hodinek jsou sportovní mody a režimy. Standardně dnes všechny modely většinou obsahují základ typu:

  • Elementární funkce: krokoměr, měření spálených kalorií a stopky
  • Sportovní mody: chůze, běh, cyklistika, švihadlo, badminton, basketbal, fotbal, běh na páse, jóga, volný pohyb/posilovna, eliptický trenažér, sedy/lehy

Ale např. náš konkrétní model ARMODD Silentband GPS 3 obsahuje až 37 sportovních režimů! Je to dáno jeho výslovně prohloubenou specializací na sportovní odvětví. Navíc jeho předností je, že data měří i bez telefonu.

DSCF4651

Funkce pro zdraví životní styl

Zde je třeba mít na vědomí, že hodnoty naměřené v hodinkách jsou vždy orientačního charakteru a nejde o přímý ekvivalent lékařských metodik pro sbírání dat o lidském těle. Ale i tak je orientační aspekt dat pro člověka zajímavým zpestřením a pomocným poznatkem.  

  • Mezi základní funkce pro zdravý životní styl patří: měření tepové frekvence, krevního tlaku, EKG, saturace kyslíku v krvi, spánku a monitoring menstruačního cyklu

Výkon a výdrž baterie

Otázka výkonu a výdrže chytrých hodinek je též podstatným kritériem hodnocení. Od nových hodinek očekáváte, že budou v rámci nabízené kvality/ceny podávat solidní výkon a budou vám dobrým společníkem na dlouhé období. A to je správný náhled na věc. Tak to má být.

Standardně můžete očekávat, že dnes většina modelů chytrých hodinek vydrží cca 5 až 7 dní při běžném využití. V pohotovostní režimu mohou chytré hodinky klidně fungovat od 14 do 20 dní. Ale samostatná míra výdrže baterie bude individuální u každého člověka. Někdo bude funkce hodinek využívat na 100 %, někdo si ponechá jen některé notifikace. Oboje je správný přístup. Hodinky vám mají být dobrým sluhou a rádcem. Proto si jejich chod uzpůsobte přesně dle vašich reálných potřeb.

Recenze jednotlivých modelů kolekce české značky ARMODD

Postupně tady najdete videorecenze na produkty značky ARMODD.
Video představení produktů můžete najít i na konkrétních detailech chytrých hodinek.

ARMODD Squarz 11 Pro 

ARMODD Squarz 11 Pro CZ video from ARMODD on Vimeo.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz